arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

Új pilot kutató laboratórium épült Debrecenben. Ez a mérföldkőnek számító esemény Magyarország kutatási kiválósága felé tett hatalmas lépést szimbolizálja. A 43 milliárd forintos támogatás, melyet idén különítettek el erre a célra, több mint kétszerese az előző évi összegnek. Hankó Balázs, a kultúráért és innovációért felelős miniszter kezdeményezése hangsúlyozza Magyarország elkötelezettségét a kutatás és innováció területén.

A jelentős pénzügyi támogatás célja, hogy Magyarországot vonzóvá tegye a kiváló kutatók számára. Ez a finanszírozás különböző kezdeményezéseket támogat, beleértve a nemzeti kutatási kiválósági programot, nemzetközi ösztöndíjakat és egyetemi kiválósági ösztöndíj programokat.

Újjáépített infrastruktúra és kiváló magyar kutatók: ez a magyar modell, melyet Hankó miniszter kiemel, és amely a magyar gazdaságot és szuverenitást erősíti az egyetemek köré szervezve. Ambiciózus víziója szerint Magyarországot 2030-ra az európai top tíz innovátora közé kívánja tenni, egyetemeit pedig globálisan és Európában is a legjobb 100 közé sorolni.

A Neumann János Program

A Neumann János program kulcsfontosságú szerepet játszik ezeknek a magas céloknak az elérésében. A program célja a egészségügyi és gyógyszeripari szektorok megerősítése, a digitalizáció elősegítése, valamint a zöld átmenet támogatása mezőgazdaságban – mindezek erősítik Magyarország szuverenitását. Ennek a programnak a kulcsfontosságú része a tudományos parkok fejlesztése, amelyekhez 13 egyetem csatlakozott, köztük a Debreceni Egyetem.

Kossa György, a Debreceni Egyetem fenntartásáért felelős alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte a egészségipari ökoszisztéma kiépítésének stratégiai jelentőségét. A pilot kutató laboratórium, melyet körülbelül 5,168 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segít, tanúbizonysága ennek a stratégiának.

Bács Zoltán, az egyetem kancellárja, egyedülálló és komplex gyógyszerészeti beruházásként írta le a laboratóriumot. Első lépésként a laboratórium próbaidőszakban fog működni 2026-ig. Egy fejlesztési fázis előzi meg a teljes léptékű termelési fázist, amelyet további egy milliárd forintos beruházás támogat.

A pilot kutató laboratórium képes lesz a debreceni egyetem kutatás-fejlesztési erőfeszítéseinek sarkkövévé válni. Ez különösen igaz a biológiai ágens alapú vírusok és baktériumok steril termelésében. Ez a létesítmény egy BSL2 (Biosafety Level 2) környezetben működik, és célja a gyógyszerfejlesztés és termelés előmozdítása.

A pilot kutató laboratórium célja

Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora, ambiciózus célt tűzött ki a kutatás-fejlesztési egység számára: egy baktériofág fejlesztését, amely képes lenne az antibiotikum rezisztens baktériumok által okozott kórházi fertőzések kiirtására egy év alatt. Ez a áttörés potenciálisan átívelhet egész Európán, jelentősen csökkentve a kórházi fertőzések számát.

A nemzeti tisztifőorvos, Müller Cecília hangsúlyozta ennek az előrelépésnek az egészségügyben betöltött fontosságát. A debreceni pilot kutató laboratórium beavatása nemcsak helyi, hanem nemzeti mérföldkő. Ez az infrastrukturális és humán tőkebevonás  Magyarországot a globális kutatási és innovációs elit felsőbb szintjeire repítheti.

Forrás: MTI

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz