arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

Tanzánia partjainál fekvő Mnemba-sziget az elmúlt években figyelemreméltó környezetvédelmi siker történetévé vált. Három évvel ezelőtt, a sziget körüli gyönyörű korallzátonyok haldoklásnak indultak, veszélyeztetve az ott élők megélhetését, mely majdnem arra kényszerítette őket, hogy elhagyják az otthonukat. A klímaváltozás, a túlhalászat, illetve más emberi tevékenységek mind hozzájárultak a zátonyok pusztulásához.. Annak érdekében, hogy megmentsék a színes, ovális alakú, nagyjából 7 km-es zátonyt, a helyi közösségek egy természetvédelmi projektbe kezdtek. Ez a kezdeményezés nemcsak a korallzátony egy részét állította helyre, hanem más módokon is elkezdte védeni ezt a világszerte híres természeti csodát, mely a víz alatt  10 méterrel található.

Néhány évvel ezelőtt a helyiek észrevették, hogy a korallok stresszes állapotban vannak, részben a melegedő tengervíz miatt. A korallok valójában állatok, apró élőlények, úgynevezett polipok alkotják őket. Lassan nőnek, és kemény külső héjat képeznek, majd kolóniákat alkotnak. A zátonyokat gyakran a tenger esőerdeinek nevezik, mert sokféle tengeri életformának nyújtanak élőhelyet. Amikor azonban a víz hőmérséklete néhány fokkal megemelkedik, a korallok kilökik a bennük élő színes algákat, amelyek táplálják őket. Ennek következtében a korallok elhalványulnak, kifehérednek és végül elpusztulnak.

A halászok által használt dinamitról és az ellenőrizetlen turista hajókról és búvárokról is kiderült, hogy károsítják a zátonyt.

„Jelentős különbség van a halak számában most és a korábbiakhoz képest. Régen bőségesen volt hal.” – mondta Juma Mshindan, egy helyi halárus.  

A fenntartható turizmus csoport, a &Beyond, és a non-profit Africa Foundation együttműködése 2021 szeptemberében kezdődött, hogy segítsen a probléma kezelésében. Víz alatti “faóvodákat” hoztak létre acélhálós asztalok segítségével, ahol korallokat nevelnek, melyeket később visszaültetnek a zátonyra. A helyi búvárok – akik idő közben természetvédelmi őrökké váltak -gondozzák őket, és körülbelül két-három hónap után áttelepítik a végső helyükre.

Az eredmények bíztatóak: az úgynevezett “házi zátony” körülbelül 80%-os lefedettsége helyreállt.

“Olyan, mintha maguktól nőttek volna meg” – mondta Hija Uledi természetvédelmi őr. “Helyreállítottuk a zátonyt, és most halak is vannak körülötte. A munka nagyszerű, ismét sok faj látható.”

Az együttműködés során mesterséges zátonyokat is létrehoztak acél- és kőstruktúrákkal, melyeket körülbelül 3 km-re a szigettől helyeztek el, ahova szintén újonnan termesztett korallokat telepítenek. Ezek célja a tengeri élet újratelepítése, ami nemcsak a halászoknak előnyös, hanem a sznorkelezőknek és illetve búvárok számára is vonzóvá teszik a környéket.

Dr. Camilla Floros, az Africa Foundation Oceans Without Borders programjának vezető tudósa szerint a projekt sikeréhez hozzájárul a helyi közösség támogatása.

“Minden új kezdeményezést megbeszélünk velük, és megszerezzük a beleegyezésüket” – mondta Dr. Floros.

A projekt nemcsak a környezetvédelmet szolgálja, hanem munkahelyeket is teremt a helyi közösségek számára.  A helyi 24 éves lakos, Atuwa Omar természetvédelmi őr elmondta:

“Ez a munka nemcsak azzal segít, hogy ételt tudok tenni a családom asztalára, hanem támogatja a fiam oktatását is.”

A korallzátonyok megőrzése és helyreállítása létfontosságú nemcsak az ökológiai sokféleség fenntartása, hanem a helyi közösségek megélhetése szempontjából is. A Mnemba-szigeti kezdeményezés példája annak, hogyan tudnak a közösségek és szervezetek együttműködni a fenntartható jövő érdekében. Arról, hogy miként is történik az újratelepítés a BBC oldalán megtekinthetsz egy videót. 

 

Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kapsz a PlanetZ oldalán? Regisztrálj az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz