arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

Szeged városában működik az Európai Unió legnagyobb geotermikus rendszere, amely jelentős lépés a fenntartható energiafelhasználás irányába. Az új rendszer több mint 27 000 háztartást és 400 középületet lát el fűtéssel és meleg vízzel, ezzel jelentősen csökkentve a fosszilis tüzelőanyagok iránti igényt. Ezzel Szeged az első város az EU-ban amely geotermikus energia alkalmazásával oldja meg a fűtést és a kontinensen Reykjavik után a második.

Szeged fűtéskorszerűsítési megoldása

A Szegedi Távhőszolgáltató Kft. által üzemeltetett projekt célja a gázfelhasználás 50%-os csökkentése, ami évente több millió tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását eredményezi. A rendszer 27 geotermikus kutat használ, amelyek akár 2 000 méter mélyre is lenyúlnak, biztosítva ezzel a szükséges hőenergiát.

Ez a projekt nemcsak környezeti szempontból előnyös, hanem gazdasági szempontból is jelentős megtakarításokat eredményez a lakosság és a város számára. Továbbá, a beruházás része a magyar kormány azon célkitűzésének, hogy az ország energiamixét diverzifikálja és növelje a megújuló energiaforrások arányát.

Miért hasznos a geotermikus energia?

  • Környezetbarát: A geotermikus energia szinte teljesen szén-dioxid-mentes, így jelentősen csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ez különösen fontos a klímaváltozás elleni küzdelemben​.
  • Megújuló forrás: A Föld belsejében található hő folyamatosan megújul, ami azt jelenti, hogy a geotermikus energia gyakorlatilag kifogyhatatlan forrása az energiának. Ez hosszú távon fenntartható megoldást kínál az energiaigények kielégítésére​.
  • Függetlenség és biztonság: A geotermikus energia helyi forrásból származik, így csökkenti az importált fosszilis tüzelőanyagok iránti függőséget. Ez növeli az energiaellátás biztonságát és stabilitását, különösen a politikailag instabil régiókban​.
  • Gazdasági előnyök: Bár a kezdeti beruházás magas lehet, a geotermikus erőművek üzemeltetési költségei alacsonyak, mivel nem igényelnek tüzelőanyagot. Hosszú távon ez jelentős megtakarításokat eredményez.
  • Megbízhatóság és állandó ellátás: A geotermikus energia folyamatosan rendelkezésre áll, ellentétben más megújuló forrásokkal, mint például a szél- vagy napenergia, amelyek időjárásfüggők. Ez lehetővé teszi az állandó és megbízható energiatermelést​.
  • Helyi gazdaság erősítése: A geotermikus projektek helyi munkahelyeket teremtenek és hozzájárulnak a helyi gazdaság fejlesztéséhez. Emellett a helyi közösségek is profitálnak az alacsonyabb energiaárakból és a nagyobb energiafüggetlenségből​.
  • Technológiai fejlesztések: A geotermikus energia kutatása és fejlesztése elősegíti a technológiai innovációt, ami újabb és hatékonyabb megoldásokat eredményezhet az energiatermelésben és felhasználásban​.

A geotermikus energia kihasználása Szegeden remek példa arra, hogyan lehet a helyi erőforrásokat fenntartható módon hasznosítani, miközben hozzájárulunk a klímaváltozás elleni küzdelemhez. A projekt jelentős támogatást kapott az Európai Uniótól, amely különösen fontos szerepet játszik az ilyen típusú zöld beruházások finanszírozásában és támogatásában.

A szegedi geotermikus rendszer nemcsak technológiai és környezeti szempontból kiemelkedő, hanem példaértékű lehet más európai városok számára is, amelyek hasonló fenntartható energiamegoldásokat keresnek. Az ilyen projektek megvalósítása kulcsfontosságú a jövő zöld energiagazdálkodásának kialakításában és a globális környezeti célok elérésében.

Forrás: (euronews)

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz