arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

Víz alatti adatköpontok telepítésével kísérletezett a Microsoft. Az úgynevezett Project Natick kísérlet, amely 2013-ban indult, és a víz alatti adatközpontok (UDC) megvalósíthatóságát és előnyeit kutatta befejeződött. A projekt csúcspontja 2018-ban volt, amikor a technológiai óriás egy víz alatti adatközpontot telepített Skócia partjainál, 855 szervert helyezve egy lezárt konténerbe. A Microsoft nemrég megerősítette, hogy a víz alatti adatközpont kezdeményezést leállították. Azonban az ebből az innovatív vállalkozásból származó eredményeket a jövőbeni adatközponti műveletek javítására fogják felhasználni.

Az adatközpontok egyre nagyobb mennyiségű áramot fogyasztanak. A hatékony hűtőrendszerek kulcsfontosságúak, mivel egy adatközpont energiafogyasztásának körülbelül 40%-át a hűtés teszi ki. A hagyományos hűtési módszerek energiaigényesek és költségesek. A Microsoft a tengervíz természetes hűtő tulajdonságainak kihasználása révén kívánta csökkenteni az energiafogyasztást és költségeket.

A víz alatti adatközpontok kísérletének eredményei

A kísérlet több értékes betekintést eredményezett. Különösen figyelemre méltó, hogy a víz alatti adatközpont megbízhatóbbnak bizonyult, mint szárazföldi megfelelői. A víz alatt elhelyezett 855 szerverből mindössze hat hibásodott meg a kísérlet során, míg egy párhuzamos szárazföldi kísérlet során 135 szerverből nyolc. Ez 0,7%-os meghibásodási arányt jelent víz alatt, szemben az 5,9%-os szárazföldi aránnyal. A jelentősen alacsonyabb meghibásodási arányt az óceáni környezet stabil hőmérséklete és a víz alatti konténerekben használt inert nitrogén gáz eredményezte amely hatékonyan csökkentette a korróziót és más potenciális károsodási mechanizmusokat is.

Emellett a víz alatti stabil hőmérsékleti feltételek következetes működési környezetet biztosítottak a szerverek számára, ami potenciálisan meghosszabbítja élettartamukat. A tenger alatti szerverek kezelése előirányozta a robotikai beavatkozás lehetőségét, különösen a nehéz és összetett szerverek kezelésében.

Annak ellenére, hogy a projekt megszűnt, az elért eredmények várhatóan befolyásolják a Microsoft jövőbeni törekvéseit. A Project Natick során szerzett tapasztalatokat a hőmérsékletkezelés, működési stabilitás és automatizálás terén valószínűleg beépítik a vállalat szélesebb körű adatközponti stratégiájába, ami hatékonyabb és ellenállóbb infrastruktúrához vezethet.

Bár a Microsoft lezárta tengeralatti kutatását, a koncepció továbbra is inspirál. Például Kína saját merülő szerverprojektbe kezdett, egy hatalmas szerverparkot telepítve Hainan déli partjainál. Más globális szereplők folytatódó érdeklődése azt sugallja, hogy a víz alatti adatközpontoknak szerepe lehet a jövő adat tárolásában és kezelésében.

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz