arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube

Képzeld el, hogy kibontasz egy gumicukrot, belemarkolsz a zacskóba, és már majszolod is. De belegondoltál valaha, hogy nem csak az a ízletes nasi” csusszan le a torkodon, hanem egy rakás láthatatlan vegyi anyag is? Sajnos ez nem valami elcsépelt összeesküvés-elmélet, hanem egy komoly probléma, amit a Nature Medicine című tudományos folyóirat friss tanulmánya tárt fel.

A szennyezés négy szakasza

A kutatók nem az ízfokozókra vagy tartósítószerekre fókuszáltak. Ők azt vizsgálták, hogy milyen mérgező vegyi anyagok kerülnek az ételbe a csomagolásból és a feldolgozás során használt eszközökből, legyen az műanyag, fém vagy papír.

A leggyakoribb bűnösök a biszfenolok, ftalátok, és a hírhedt PFAS-vegyületek, amik szépen, észrevétlenül vándorolnak a csomagolóanyagból az ételbe. Minél több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztasz, annál nagyobb eséllyel nyelsz le belőlük egy egész vegyianyag-koktélbárt.

Az ételeink négy kritikus szakaszon mennek keresztül, mire az asztalunkra kerülnek:

  1. Szállításahol műanyaggal bélelt konténerekből oldódnak ki a vegyületek.

  2. Feldolgozásahol műanyag és fém eszközök érintkeznek közvetlenül az étellel.

  3. Csomagolásahol a műanyag fóliák és fém dobozok újabb adag vegyszert juttatnak az ételbe.

  4. Elkészítéspéldául mikrózás műanyag dobozban, ami melegen tálalja neked a szennyeződéseket is.

A kényelem ára

Az ultrafeldolgozott ételek, amelyek már eleve tele vannak mesterséges adalékokkal, valójában tökéletes szállítói ezeknek a vegyi anyagoknak. A tanulmány szerint ezek az anyagok összefüggésbe hozhatók rákos megbetegedésekkel, szívproblémákkal, anyagcserezavarokkal és egyéb egészségügyi kockázatokkal.

A szabályozás vakfoltja

Jane Muncke, a tanulmány vezető szerzője szerint az eddigi szabályozások nevetségesen elavultak. A jelenlegi tesztelések csak a már ismert vegyszerekre koncentrálnak, miközben újabb és újabb veszélyes anyagok kerülnek forgalomba és az ételeinkbe.

Muncke szerint nem elég egy-egy vegyületet vizsgálni. Egy átfogó szemléletváltásra van szükség, ami egyszerre veszi figyelembe az emberi és a bolygó egészségét. A csomagolóanyagok, a feldolgozó gépek és minden, ami az étellel érintkezik, korszerű vizsgálatokon kellene, hogy átessen. A laborban porosodó módszereket felül kell vizsgálni.

Merre tovább?

A tanulmány üzenete világos: biztonságosabb csomagolás, szigorúbb szabályozás, korszerűbb tesztelés kell. És talán kevesebb ultrafeldolgozott vacakot kéne ennünk, bármennyire is csábító a „csak bedobom a mikróba” életérzés.

Szóval, legközelebb amikor a műanyagba csomagolt, neon színű „nasi” után nyúlsz, jusson eszedbe, hogy valószínűleg nem csak kalóriát tömsz magadba. 

Hozzászólás írása

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!