arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

Gyorsan terjedő tűzvész pusztít Kaliforniában, Oroville városában. A tűzoltók sorfalat álltak az utak mentén, hogy megakadályozzák a lángok terjedését. Helikopterek is segítenek az oltásban. A Thompson tűzvész miatt legalább 28000 ember kényszerült a lakóhelye elhagyására.

Kedd délelőtt tört ki a Thompson tűzvész, Oroville városában és környékén. A tűz hatalmas füstfelhőt emelt. Szerda reggelre majdnem 4,7 négyzetmérföldre terjedt ki.

Vészhelyzet Oroville városában

Oroville, a mintegy 20000 lakosú város, vészhelyzetet hirdetett kedden éjjel. Menekülési központokat állítottak fel egy templomban és a megyei vásárterületen. A beton szegélyekből kiemelkedő fűszálak gyulladtak meg a Lake Oroville körül és a viharos szélben rendkívül gyorsan kezdett terjedni. A tragédia közvetlen környezetében a lakosok dombtetőkre menekülve nézték a narancssárgán izzó várost. A tűz okát még vizsgálják.

A Thompson tűzvész is a hőség és a szél miatt terjedt ennyire intenzíven

Az egyik jelentős tényező, ami hozzájárul az erdőtüzek súlyosságához, az éghajlatváltozás. Az emelkedő hőmérsékletek és a hosszantartó száraz időszakok kiszárítják a növényzetet, erdőket és legelőket sziklás tűzifává alakítva, amelyek csak egy szikrát várnak a lángra gyújtani. A melegedő éghajlat is megváltoztatja a szélirányokat, kiszámíthatatlan tűzviselkedést okozva, és nehezítve a tűzoltási erőfeszítéseket a tűzoltók számára. A fokozódó erdőtűz veszélyével szembe kell néznünk a jövőben. Az éghajlatváltozás elleni küzdelem hívei hangsúlyozzák a szén-dioxid kibocsátások csökkentésének fontosságát, hogy enyhítsék az éghajlatváltozás hatásait az erdőtüzek gyakoriságára és súlyosságára.

17 tűz tört ki az államban az utóbbi időben, melyek közül a Thompson tűzvész még mindig tombol, miközben egy veszélyes hőhullám söpör végig nyugaton a hosszú, július 4-i hétvége előtt. Az extrém hőség és a tűzveszély már most befolyásolta a nyaralási terveket, több város elhalasztotta tűzijátékot, vagy lemondta a Függetlenségi Napi Parádéját.

Idén Kaliforniában összesen 2934 erdőtűz égett már több mint 56,400 hektáron és ehhez a növekvő tendenciához valószínűleg hozzá kell szoknunk és ehhez alkalmazkodva cselekednünk.

Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kapsz a PlanetZ oldalán? Regisztrálj az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz