arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

Elindult a műanyagmentes július kihívás

A műanyagszennyezés világszerte egyre nagyobb problémát jelent, amely nemcsak a környezetre, de egészségünkre is káros hatással van. Az elmúlt években egyre több kezdeményezés indult annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a műanyaghasználat csökkentésére és a környezettudatos életmód fontosságára. Ebben a szellemiségben a Magyar Víziközmű Szövetség  a műanyagmentes élet előnyeire és a fenntarthatóságra hívja fel a figyelmet.

Az ivóvízellátás stratégiai jelentőséggel bír, hiszen a jövőben az egyik legnagyobb kihívás az emberiség számára a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhez való hozzájutás lesz. Az ivóvíz rendelkezésre állásának biztosítása ezért kulcsfontosságú feladat.

Napjainkban egyre gyakrabban hallani a műanyagszennyezés káros hatásairól. A műanyag hulladék óceánokat, folyókat és földterületeket áraszt el és szennyez. A mikroműanyagok a levegőbe és az ivóvízbe is bejutnak, veszélyeztetve ezzel az élővilágot és az emberi egészséget egyaránt. A mikroműanyagok jelenléte az ivóvízben aggodalomra ad okot, hiszen ezek az apró részecskék hosszú távon károsíthatják az emberi szervezetet.

A műanyagszennyezés megállítása érdekében mindannyiunknak lépéseket kell tennünk. Az egyik leghatékonyabb módja ennek, ha csapvizet fogyasztunk palackozott víz helyett. A csapvíz választása nemcsak környezettudatos döntés, de gazdaságos is, hiszen jelentős költségmegtakarítást jelenthet a háztartások számára.

A Magyar Víziközmű Szövetség is csatlakozott a kihíváshoz

A kihívásban résztvevők elkötelezik magukat amellett, hogy egész hónapban kerülik az egyszer használatos műanyagtermékeket. Ez a kihívás segít rávilágítani arra, hogy mennyire függünk a műanyagtól, és hogyan tudjuk csökkenteni a műanyaghasználatunkat mindennapi életünkben. A csapvíz fogyasztása mellett számos egyéb módon is hozzájárulhatunk a műanyagszennyezés csökkentéséhez, például vászontáskák használatával, újratölthető kulacsokkal, valamint a műanyag csomagolás helyett újrahasznosítható anyagok előnyben részesítésével.

Fontos, hogy közösen tegyünk a környezet védelme érdekében. Az egyéni cselekedetek összeadódnak, és együtt képesek vagyunk pozitív változásokat elérni. A környezettudatos viselkedés nemcsak a jelenlegi generációk számára biztosít jobb életkörülményeket, hanem a jövő generációk számára is fenntarthatóbb és egészségesebb bolygót hagy hátra.

A Magyar Víziközmű Szövetség, csatlakozva a műanyagmentes július kihíváshoz, arra ösztönzi az embereket, hogy csapvizet fogyasszanak, és ezzel is csökkentsék a műanyaghasználatot.

A csapvíz használata számos előnnyel jár: olcsóbb, könnyen elérhető és egészséges. Egy köbméter csapvíz (1000 liter) körülbelül 260 forintba kerül, így egy fél literes palackot mindössze 13 fillérért tölthetünk meg. Magyarországon a vezetékes ivóvíz elérhetősége 100%-os, és szigorú ellenőrzés alatt áll. A csapvíz ásványi anyagokban gazdag, ízesíthető és kiváló szomjoltó. A Magyar Víziközmű Szövetség kampánya arra ösztönzi az embereket és vendéglátóhelyeket, hogy csapvizet használjanak a műanyaghulladék csökkentése érdekében.

Összefogással és tudatos döntésekkel mindannyian tehetünk a műanyagszennyezés megállításáért.

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz