arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube

Az űrben való tartózkodás során az űrhajósok gyakran tapasztalják, hogy az ételek íze jelentősen eltér a Földön megszokottaktól. A legújabb kutatás, melyet az International Journal of Food Science szaklapban publikáltak, új megvilágításba helyezi a jelenséget, és próbál választ adni arra, miért válhat az űrhajósok étkezése furcsává a súlytalanság állapotában.

A RMIT Egyetem kutatói nemrégiben érdekes eredményekkel szolgáltak a kérdésben. A kutatás során a tudósok a közönséges élelmiszer-aromák alapján vizsgálódtak. A tesztelés során a résztvevők egy szimulált Nemzetközi Űrállomás (ISS) környezetben voltak, az agy becsapása érdekében pedig még VR szemüvegek is viseltek, miközben vanília, mandula és citrom ízeket teszteltek.

A kutatók felfedezték, hogy a vanília és mandula aromák intenzívebbnek tűntek a szimulált környezetében, míg a citrom változatlan maradt. Dr. Julia Low, a kutatás vezetője szerint a különbségek a benzaldehid nevű vegyületre vezethetők vissza, mely a vaníliában és mandulában található.

Dr. Low megjegyezte: „A nagyobb mértékű magány és izoláció is szerepet játszhat az ízek megváltozásában, ez pedig egy fontos felfedezés. Az 54 felnőtt részvételével zajló kutatás az első, ami ennyire mélyrehatóan foglalkozik a kérdéssel és széleskörű mintát használ az ízlelési élmények felmérésére.

A kutatás nemcsak az űrhajósok számára fontos, hanem szélesebb körben is hasznosítható lehet. Az eredmények segíthetnek személyre szabott étrendek kialakításában olyan izolált környezetekben élők számára, mint például az idősek otthonában.

„A kutatás hosszútávú célja, hogy jobb, személyre szabott ételeket készítsünk űrhajósoknak és más, izolált környezetben élőknek, hogy étrendi szükségleteik közel 100%-át kielégítsük” – mondta Dr. Low.

A tanulmány további betekintést nyújt a folyadékvándorlás jelenségébe is, mely súlytalanságban a testfolyadékok felső testtájakra történő elmozdulását jelenti, arcduzzanatot és orrdugulást okozva, ami befolyásolhatja az ízlelés és szaglás élményét.

Professor Gail Iles, a RMIT korábbi űrhajós oktatója, a kutatás fontosságát hangsúlyozza a jövőbeli űrutazások szempontjából: „A jövőbeni Artemis missziók során, amik hosszú éveket vesznek igénybe – különösen a Marsra való utazás során – fontos, hogy megértsük az étkezési problémákat és az ételekhez való szervezeti hozzáállást.”

Hozzászólás írása

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!