arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

Magyarország energiahatékonysági és fenntarthatósági törekvései egy újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a vidéki elektromosautó-töltőhálózat bővítése terén. Az Energiaügyi Minisztérium által bejelentett, tervezett 28 milliárd forintos támogatási program célja, az e-töltőállomások számának növelése. Több mint száz új nyilvános e-töltőállomás létrehozását tervezik országszerte, kifejezetten a fővároson kívüli helyszíneken. A program keretében a társadalmi egyeztetés már elindult, és az augusztusban induló pályázati kiírás arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy modern, napelemmel és energiatárolóval felszerelt töltőpontokat telepítsenek.

Fenntartható energia és eazdasági fejlődés

“A jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is” – hangsúlyozta az Energiaügyi Minisztérium. Az elektromos autók környezetbarát használatát, valamint csendes működésüket kiemelve, az új töltőállomások telepítése nemcsak a légszennyezés csökkentését szolgálja, hanem az üzemeltetők számára jelentős működési-karbantartási költségmegtakarítást eredményezhet.

A tervek szerint a pályázati kiírásra olyan vállalkozások jelentkezhetnek majd, amelyek rendelkeznek elektromos töltőállomás üzemeltetéséhez szükséges engedéllyel. Minden pályázónak legalább egy e-töltőállomás létesítését kell vállalnia olyan járásokban, ahol jelenleg kevésbé elérhetőek ezek a szolgáltatások. A vállalkozásoknak minimum 100 millió és legfeljebb 6 milliárd forint közötti összegre lehet pályázni, amelyet alapesetben 15 éves futamidejű, kedvezményes hitelként nyújtanak, feltéve, hogy legalább 10 százalék önerőt biztosítanak.

Szegmentált Támogatások a Vállalkozások Számára

A pályázatok elszámolható költségei tekintetében a nagyvállalatok 35, a középvállalkozások 55, míg a mikro- és kisvállalkozások akár 65 százaléknyi állami hozzájárulást kaphatnak. Ez a differenciált támogatási rendszer hivatott segíteni a különböző méretű vállalkozásokat abban, hogy részt vegyenek a fenntartható közlekedési infrastruktúra kiépítésében.

Zöldautók és e-töltőállomások

Az új támogatási lehetőségek mellett a magyar kormány komoly lépéseket tesz a közlekedés zöldítése érdekében. Február eleje óta vállalkozások igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást elektromos járművek beszerzéséhez, amelyekből eddig már több ezer darabot helyeztek forgalomba. A program célja, hogy 2024 első felében Magyarország az európai élmezőnybe kerüljön a zöldautók arányának növekedésében.

Az új pályázati lehetőségek és beruházások révén hatékonyabb és gyorsabb elektromos töltési infrastruktúra jöhet létre Magyarországon. A fejlesztések nemcsak a közlekedési infrastruktúra bővítésében játszanak kulcsfontosságú szerepet, hanem hozzájárulnak az országos lefedettség javításához is, így támogatva a tiszta és csendes zöldautók elterjedését.

Az Energiaügyi Minisztérium által bejelentett új támogatási program így egy fontos lépés lehet a fenntartható közlekedés és gazdasági fejlődés előmozdítása felé Magyarországon.

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz