arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube

A világ élelmiszertermelése forradalmi változás előtt áll, és ennek élvonalában a finnországi Solar Foods áll, amely megnyitotta az első kereskedelmi méretű gyárát. A vállalat egyedülálló technológiája révén a Solein nevű fehérje levegőből és fenntartható energiából készül, amely a modern élelmiszeripar egyik legígéretesebb újítása lehet. Ez a különleges fehérje nemcsak tápláló, hanem környezetbarát alternatívát is kínál a hagyományos mezőgazdasági módszerekkel szemben.


Mi az a Solein?

A Solein egy sárgás színű, enyhe ízű por, amely diószerű és krémes aromájával számos élelmiszerben alkalmazható. A Solar Foods által kifejlesztett technológia alapja egy különleges, egysejtű mikroba, amely hidrogénből és szén-dioxidból nyeri az energiát. Az erjesztési folyamat végén a mikrobiális masszát szárítják, így alakul ki a fehérjében gazdag Solein.

A Solein sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy tejtermék-helyettesítőkben, húspótlókban és más fehérjedús élelmiszerekben használják, miközben teljesen mentes az állati és növényi alapanyagoktól. Ez különösen fontos egy olyan világban, ahol a mezőgazdaság jelentős környezeti terhelést jelent.

Fenntarthatóság és globális élelmezési kihívások

Az állattenyésztés a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának 30%-áért, valamint a bolygó vízfelhasználásának 70%-áért felelős. Emellett hozzájárul a talajromláshoz, az erdőirtáshoz és a vízi ökoszisztémák szennyezéséhez. Az ilyen mértékű környezeti terhelés mellett a világ népessége évente 73 millióval növekszik, és az éhezők száma is folyamatosan emelkedik.

A Solar Foods megoldása választ ad ezekre a kihívásokra. A Solein előállításához minimális föld- és vízhasználat szükséges, így a gyártás fenntartható és gazdaságilag is életképes.

A levegőből készült fehérjék versenye

A Solar Foods mellett több más vállalat is dolgozik hasonló technológiákon. Az amerikai Air Protein például alternatív húsokat, például csirkét és halat fejleszt levegőből kivont fehérjéből. Az Air Protein termékei GMO-mentesek, peszticidektől, hormonoktól és antibiotikumoktól mentesek, miközben kilogrammonként lényegesen kevesebb földet és vizet igényelnek, mint a hagyományos hústermelés.

A Solar Foods jelenlegi gyára évente 160 tonna Solein port állít elő egy mindössze egyötöd hektáros területen. Ez a kapacitás a jövőben tovább növelhető, hogy kielégítse a növekvő globális keresletet.

Innováció és jövőkép

A levegőből készült fehérjék technológiája nem új keletű ötlet. Az 1970-es években a NASA már kísérletezett hasonló megoldásokkal az űrhajósok élelmezésére. Az elmúlt évtizedek technológiai fejlődése azonban most tette lehetővé, hogy ez a megoldás kereskedelmi méretben is megvalósuljon.

„Nem az a kérdés, hogy lesz-e sejtes mezőgazdaság, hanem az, hogy ki vezeti majd a változást” – mondta Pasi Vainikka, a Solar Foods vezérigazgatója. A vállalat célja, hogy bemutassa, hogyan lehet egész évben, akár zord körülmények között is fenntartható módon fehérjét termelni.

A levegőből készült élelmiszerek jövője

A levegőből készült fehérjék technológiája nemcsak az élelmiszeriparban, hanem a klímaváltozás elleni küzdelemben is kulcsszerepet játszhat. A Solein és hasonló innovációk lehetőséget kínálnak arra, hogy az élelmiszertermelést fenntarthatóbbá és igazságosabbá tegyük, miközben csökkentjük a környezetre gyakorolt negatív hatásokat.

Lehet, hogy a levegős fermentáció a legjobb dolog a szeletelt kenyér óta – az idő eldönti. Egy azonban biztos: a Solar Foods és társai már most formálják a jövő élelmiszertermelését.

Hozzászólás írása

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!