arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

Az Egyesült Államok vadon élő állatokért felelős hivatala egy vitatott tervet jelentett be, melynek célja a veszélyeztetett foltos bagoly megmentése. A terv részeként közel 450 ezer erdei fülesbaglyot szeretnének kilőni a következő három évtizedben. Az erdei fülesbaglyok keleti területekről terjeszkedtek a nyugati partvidékre, ahol versengenek a kisebb foltos baglyok élőhelyeivel és élelmével, ezáltal tovább veszélyeztetve azok fennmaradását.

A foltos bagoly populációi évtizedek óta csökkennek, különösen az 1990-es években bevezetett erdőirtási tilalmak ellenére, amelyek célja az élőhelyük védelme volt. A tilalmak azonban nem tudták megakadályozni az erdei fülesbaglyok terjedését, ami az utóbbi években súlyosbította a foltos baglyok helyzetét. Az erdei fülesbaglyok nagyobb fészekaljakkal rendelkeznek és kevesebb területre van szükségük, mint a foltos baglyoknak, ami versenyelőnyt biztosít számukra.

A terv végrehajtása során képzett lövészeket alkalmaznának, akik a nyugati parti erdők sűrűjében megafonok segítségével csalogatnák elő az erdei fülesbaglyokat, majd puskákkal lelőnék őket. A kilövések várhatóan jövő tavasszal kezdődnek, és a lelőtt baglyok tetemeit a helyszínen temetnék el.

A terv vegyes fogadtatásban részesült a természetvédelmi csoportok körében. Néhányan támogatják, mondván, hogy szükséges lépés a foltos bagoly megmentéséhez, míg mások élesen ellenzik, és azt állítják, hogy ez a megoldás súlyosan megzavarhatja az erdei ökoszisztémákat és esetleg más fajokat is veszélybe sodorhat.

Az erdei fülesbaglyok eltávolítása nemcsak a foltos baglyok, hanem más veszélyeztetett fajok, például szalamandrák és rákok számára is előnyös lehet, amelyeket az erdei fülesbaglyok szintén zsákmányolnak. Te mit gondolsz, mennyire kell beleszólni az embernek a természet körforgásába?

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz