arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

A Beryl hurrikán miatt már legalább 10 ember vesztette az életét, miközben hatalmas károkat okozott a Karib-térségben. A megpróbáltatásoknak azonban még nincs vége, a Beryl hamarosan eléri Mexikó Yucatán-félszigetét is.  A 3-as kategóriájúra csillapodó vihar még mindig óriási pusztításra képes, ezért kiadták a vörös riasztást Mexikó legnépszerűbb turisztikai célpontjain, Cancúnban és Tulumban.

Ahogy számos élő webkamerán is lehet látni, megkezdődött az erős esőzés és jelentősek már most a széllökések. Az Egyesült Államok Országos Hurrikán Központja (NHC) figyelmeztetett, hogy a térségben “veszélyes” körülmények várhatóak, beleértve a hurrikán erejű szeleket, életveszélyes viharhullámokat és pusztító hullámokat.

Élő videó:

A mexikói hatóságok már előzetesen szigorú intézkedéseket hoztak. Az iskolákat bezárták, a szállodák ablakait bedeszkázták, és sürgősségi menedékhelyeket állítottak fel a helyiek és a turisták számára. Több mint 8,000 katona, légierő és nemzeti gárda tagját vezényelték ki a Yucatán-félszigetre, hogy segítséget nyújtsanak a lakosságnak.

Virginia Rebollar, aki harmadmagával érkezett nyaralni Tulumba az alábbiakat nyilatkozta a KiiiTV-nek:  “Lemondták a járatunkat, és két extra éjszakát kellett fizetnünk. Van némi félelem bennünk, de meg vagyunk győződve arról, hogy a hatóságok felkészültek és tudják, mit kell tenni.

A Beryl hurrikán már több halálesetet is okozott a Karib-térségben. Legalább tíz ember vesztette életét, sokan eltűntek, és több ezer otthon maradt áram nélkül. A vihar épületek tetejét tépte le, és hatalmas pusztítást végzett. A Beryl hurrikán rekordot döntött, mivel ez az első, mely júniusban elérte a 4-es kategóriát az NHC feljegyzései szerint, és a legkorábbi mely júliusban érte el az 5-ös kategóriát​.

A Beryl hurrikán rekorddöntése ismét reflektorfénybe helyezte a klímaváltozás szerepét. Bár az egyes viharok okai összetettek, és nehéz teljes mértékben a klímaváltozáshoz kötni őket, a rendkívül magas tengerfelszíni hőmérséklet jelentős szerepet játszhat abban, hogy a Beryl ilyen erős vihar lett. A tudósok szerint a klímaváltozás növeli a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságát és intenzitását.

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz