arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

A nyár egyik legnagyobb öröme, amikor egy édes, lédús, hideg dinnyét élvezhetünk. Azonban nem mindig egyszerű kiválasztani a legjobbat. Mindenki másra esküszik: formára, hangra, méretre. De vajon mi az igazság: mi kell ahhoz, hogy kiválasszuk a tökéletes ízvilágú dinnyét? Alapos kutatást végeztünk, hogy legközelebb te is el tudd kerülni a kásás darabokat.

Súly és méret
A dinnye kiválasztásakor mindig emeld meg. A jó dinnye nehéz a méretéhez képest, ami arra utal, hogy tele van vízzel és lédús lesz. Érdemes több dinnyét is megemelni és azt választani, amelyik a legnehezebb.

Szín és foltok
A dinnyén található földfolt színe sokat elárul az érettségéről. A sárga vagy narancssárga folt azt jelzi, hogy a dinnye érett és ízletes. Ezzel szemben a fehér vagy világos sárga foltokkal rendelkező dinnyéket érdemes elkerülni, mivel ezek általában íztelenek​.

Hang
Kopogtasd meg a dinnyét! Ha mély, üreges hangot hallasz, az azt jelzi, hogy a dinnye érett és lédús. Ha a hang magasabb és tompább, akkor a dinnye valószínűleg éretlen vagy túlérett​.

Hálók és foltok
A dinnyén található barna hálózatok és cukorfoltok a méh beporzásának jelei, és azt jelzik, hogy a dinnye édes lesz. Minél több a háló, annál jobb az íz. Ezek a foltok azt mutatják, hogy a dinnye hosszabb ideig érett a földön​

Alak és fényesség
Az érett dinnye sötétzöld és matt felületű. A fényes héj arra utal, hogy a dinnye még nem érett meg teljesen. Emellett a kerek dinnyék általában édesebbek, míg a hosszúkás dinnyék vizesebbek és kevésbé ízesek.

Szár állapota
Ha a dinnye szárának színe sárgásbarna és száraz, az azt jelzi, hogy a dinnye megérett. A zöld szár viszont arra utal, hogy a dinnye még nem érett meg teljesen​.

A közösségi oldalakon pár napja kering egy kép, ami jó kiindulási alap lehet, ha elsőre túl sok az információ.

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz