arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube

Az egészséges táplálkozás fontosságáról sokat hallunk, de egy friss kutatás most új fényt vetett arra, hogy az ételeink nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is alakítják. Az Egyesült Királyság Biobankjának több mint 30 ezer felnőtt adatait elemző hosszú távú vizsgálat kimutatta: a gyorséttermi és ultra-feldolgozott élelmiszerek (UPF) rendszeres fogyasztása növeli a depresszió, a szorongás és a függőséggel kapcsolatos problémák kockázatát.

Mi számít ultra-feldolgozott ételnek?

Az úgynevezett UPF-kategóriába tartoznak:

  • csomagolt snackek,

  • cukrozott üdítők,

  • instant tészták,

  • előre elkészített, fogyasztásra kész ételek.

Ezekben kevés a teljes értékű, feldolgozatlan alapanyag, helyettük adalékanyagok, mesterséges ízesítők és állományjavítók dominálnak.

Vérminták és mentális egészség

A Sanghaji Jiao Tong Egyetem kutatói a résztvevők vérmintáit is elemezték. A metabolikus vizsgálatok 91 olyan markert azonosítottak – például lipoproteineket, zsírsavakat és aminosavakat –, amelyek árulkodtak az UPF-fogyasztás mértékéről.

Az eredmények riasztóak:

  • minden 10%-kal magasabb UPF-fogyasztás 14%-kal növelte a depresszió,

  • 12%-kal a szorongás,

  • és 6%-kal a szerhasználati zavarok kockázatát.

Sőt, az öngyilkossági gondolatok és az életminőséggel való elégedetlenség is gyakoribb volt azoknál, akik étrendjükben több feldolgozott ételt fogyasztottak.

Mi állhat a háttérben?

Az állatkísérletek szerint bizonyos élelmiszer-adalékok, például emulgeálószerek, elvékonyítják a bélnyálkahártyát és megváltoztatják a bélflórát. Ez alacsony fokú gyulladáshoz vezethet, amely az anyagcserére és az agyműködésre is kihat. A bél, az immunrendszer és az agy ugyanis szoros kapcsolatban áll egymással.

A depressziós betegek körében például gyakran tapasztalható a zsíranyagcsere zavara, amit a mostani eredmények is alátámasztanak.

Nem ok-okozat, de erős összefüggés

Fontos kiemelni: ez a tanulmány megfigyeléses jellegű, vagyis nem bizonyítja egyértelműen, hogy az UPF-ek okozzák a mentális problémákat. Az azonban világos, hogy a feldolgozott ételekben gazdag étrend kedvezőtlen vérprofillal és rosszabb mentális egészségi mutatókkal jár.

Mit tehetünk?

A kutatók és a közegészségügyi irányelvek egyaránt hangsúlyozzák:

  • fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, diófélét, teljes kiőrlésű gabonát és halat,

  • csökkentsük a feldolgozott, adalékanyagokban gazdag ételeket,

  • törekedjünk a természetes, friss alapanyagokból készült ételekre.

Ez nemcsak a testünk, hanem a mentális jólétünk szempontjából is kulcsfontosságú.

Forrás

Fotó

Hozzászólás írása

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!