arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

A görögországi szélturbinák és vízerőművek fejlesztései egyre inkább előtérbe kerülnek az ország fenntartható jövőjének biztosítása érdekében. Az új zöldenergia-projektek nemcsak a klímaváltozás elleni küzdelemben játszanak fontos szerepet, hanem az ország energiabiztonságát is növelik, miközben jelentős gazdasági előnyöket kínálnak.

Görögország földrajzi adottságai, mint a hosszú tengerpartok és a hegyvidékek, ideálisak a megújuló energiaforrások kiaknázására. Az ország célja, hogy 2030-ra az energiatermelésének jelentős részét megújuló forrásokból biztosítsa, és ezzel csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét. A szélturbinák és vízerőművek ebben a stratégiában kulcsszerepet játszanak.

A görög szélerőművek szaporodnak mint a gomba

Az sem titok, hogy Görörgország energiaexportőri pozícióra törekszik

A görög szélerőművek telepítése különösen az Égei-tenger szigetein és a hegyvidéki területeken intenzív. Ezek az erőművek már most jelentős mennyiségű villamos energiát termelnek, ami hozzájárul az ország energiamixének zöldítéséhez. Azonban nem mindenki üdvözli az új beruházásokat. Több közösség és környezetvédelmi csoport aggodalmát fejezi ki a projektek környezeti hatásai miatt, beleértve a helyi élővilágra gyakorolt hatásokat és a tájképi változásokat.

Egy, a szélerőműparkok tervezéséről készült tanulmány előrevetíti, hogy a görög megújuló energetikai beruházások a környezetet és a vadvilágot veszélyeztetik.  A tanulmány szerint a szélerőműveket nem szabadna környezetvédelmi szempontból kiemelkedő jelentőségű tájakra vagy endemikus fajok élőhelyei közelébe telepíteni. Példaként említi, hogy míg Ausztriában a szélerőművek mindössze 12 százalékát helyezték el hegyvidéki övezetekben, addig görög szélerőművek esetében ez az arány 92 százalék. Ez jól mutatja, hogy Görögországban mennyire hiányzik a tudatosság a területfejlesztés terén.

Egyéb megújuló energetikai megoldások

Ezzel párhuzamosan, a vízerőművek fejlesztése is fontos eleme a görög zöldenergia-stratégiának. Az ország számos folyója és víztározója alkalmas vízerőművek építésére, amelyek stabil és megbízható energiaforrást biztosítanak. A vízerőművek nemcsak energiát termelnek, hanem hozzájárulnak a vízgazdálkodáshoz és árvízvédelmi intézkedésekhez is.

Az Európai Unió is aktívan támogatja a görög zöldenergia-projekteket, pénzügyi és szakmai segítséget nyújtva a beruházások megvalósításához. Az uniós támogatások és a nemzeti stratégiai tervek együttesen lehetővé teszik Görögország számára, hogy jelentős előrelépéseket tegyen a fenntarthatóság és az energiabiztonság terén. Mindezek mellett azonban fontos lenne, hogy a projektek megvalósítása során körültekintőbbek legyenek és figyelembe vegyék a környezeti és társadalmi szempontokat is. A fejlődés a fenntarthatóság felé nem szabadna, hogy bármilyen élőlényt veszélyeztessen.

Forrás: euronews

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz