arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) legújabb, közös jelentése szerint Horvátország rendelkezik Európa legtisztább természetes fürdővizeivel. Az éves vizsgálat, mely 22 081 helyszínt ölel fel az Európai Unióban, valamint Svájcban és Albániában, kiemelte Horvátország kiváló vízminőségét, ugyanis vizek 99,1%-át minősítették kiválónak.

Ez az eredmény nem csak statisztikai adat, hanem a horvát tengerpart természetes szépségének és a környezetvédelmi erőfeszítéseknek is köszönhető. A Kék Zászló minősítéssel rendelkező strandok széles körben elterjedtek, garantálva a kiváló vízminőséget és a környezettudatos strandkezelést. A Kék Zászló minősítés olyan kritériumok alapján kerül kiosztásra, mint a víz tisztasága, a biztonság, a szolgáltatások és a környezetvédelem​.

Horvátország szárazföldi partvonala 1778 kilométer hosszú, míg a szigeteké további 4057 kilométerre nyúlik Isztriától egészen Dalmáciáig. Ez a lenyűgöző partvonal 1244 szigetből, kisszigetből és zátonyból áll, amelyek számtalan öblöt, kisöblöt, strandot, barlangot, sziklát és szakadékot rejtenek. A tengerparti kiváló vízminőség jelentősen hozzájárul a régió turisztikai vonzerejéhez, amely a Horvát Idegenforgalmi Közösség közleménye szerint kulcsfontosságú a helyi gazdaság számára.

A vizsgálat célja az, hogy az EU tagállamai monitorozzák és értékeljék a fürdővizek minőségét, és biztosítsák, hogy azok megfeleljenek az egészségügyi és környezetvédelmi előírásoknak. Az EEA jelentése szerint az európai fürdővizek 85,4%-a kiváló minőségű, és szinte mindenhol elérik a minimális minőségi követelményeket. Horvátország kiemelkedő teljesítménye példaértékű a kontinens többi országa számára​.

A horvát tengerpart kristálytiszta vizei nemcsak a helyi lakosok büszkeségét erősítik, hanem a világ minden tájáról érkező turisták számára is vonzóvá teszik az országot. A környezetvédelem és a fenntartható turizmus iránti elkötelezettség olyan értékek, amelyek biztosítják Horvátország tengerpartjainak szépségét és tisztaságát a jövő generációi számára is.

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz