
A tevetej lehet a következő szuperélelmiszer?
A globális élelmiszerpiacokon egyre nagyobb figyelmet kap a tevetej, melyet sokan az új szuperélelmiszerként emlegetnek. Az elmúlt évek kutatásai számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak ennek az egzotikus italnak, amely mostanra nemcsak a sivatagi népek számára, hanem a nyugati fogyasztók számára is elérhetővé vált. A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet csaknem egy évtizede foglalkozik a termékkel Mosonmagyaróváron. Most Csádból érkezett egy küldöttség, hogy tanulmányozza a magyarországi feldolgozási eljárást.
Bár elsőre furcsának tűnhet a termék fogyasztása, de a tevetejnek számos pozitív élettani hatása van. Az egyik legkiemelkedőbb előnye az emésztőrendszer egészségére gyakorolt pozitív hatása. A nyers tevetej természetes enzimekben és jótékony baktériumokban gazdag, amelyek segítenek az emésztésben és a tápanyagok felszívódásában. Az ilyen probiotikus tulajdonságok különösen hasznosak lehetnek azok számára, akik emésztési problémákkal küzdenek. Az antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságok szintén kiemelkedőek a tevetejben.
A tejben található speciális fehérjék, mint a laktoferrin és a lizozim, segíthetnek a fertőzések leküzdésében és a gyulladások csökkentésében. Ez különösen hasznos lehet olyan krónikus állapotok kezelésében, mint például az ízületi gyulladás. Egyes kutatások szerint a tevetej fogyasztása pozitív hatással lehet az autizmussal élő, spektrumzavaros gyermekekre. Számos szülő és tanulmány számolt be a viselkedés és a társas interakciók javulásáról a tevetej fogyasztását követően. Bár további kutatások szükségesek, az első eredmények nagyon biztatóak.
A tevetej kedvező élettani hatásai és különleges összetétele miatt értékes táplálék, a népességgyarapodás miatt világszerte egyre jobban felértékelődik – közölte a mosonmagyaróvári, csaknem egy évtizede e termékkel foglalkozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. ügyvezetője
Kocsis Róbert elmondta: most épp a közép-afrikai Csádból érkezett egy küldöttség, hogy tanulmányozza a magyarországi feldolgozási eljárást.
A kapcsolat megerősítésére együttműködési megállapodás írt alá a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. és a Csádi Élelmiszer-minőségellenőrzési Központ (CECOQDA) vezetője. A magyar ügyvezető elmondta: a tevetej feldolgozási technológiája meghosszabbítja az eltarthatósági időt, higiénikus fejést tesz lehetővé, és biztosítja a kiskereskedelmi láncok teljes ellátását is.
Hozzátette, hogy a tapasztalataik birtokában szívesen működnek együtt minden olyan országgal, amely megkeresi őket. Soudy Imar Djibrine, a CECOQDA igazgatója elmondta, hogy a háborús időket maga mögött tudó Csád a gazdasági nyitás politikáját választotta, és ennek keretében az élelmiszeripari és élelmiszer-ellenőrzési együttműködés terén is szorosabban együtt kíván működni magyar partnereivel. Hangoztatta azoknak a tapasztalatoknak a fontosságát, amelyeket a több mint egy évszázados múlttal rendelkező Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet tud átadni az alig tíz éve létrehozott CECOQDA-nak.
A csádi igazgató jelezte, hogy egyebek között a mikrobiológiai és biokémiai vizsgálatok terén szeretnék fokozni együttműködésüket a magyar féllel, de számos közös lehetőség mutatkozik az állattenyésztés speciális ágazataiban – például a mesterséges megtermékenyítés terén – és a kutatás egyéb területein is. Úgy vélte, a kialakult kapcsolatnak köszönhetően elősegíthetik, hogy a helyi termékeket, köztük a tevetejből készült árucikkeket win-win jellegű együttműködés keretében értékesítsék. Soudy Imar Djibrine egyúttal köszönetet mondott vendéglátóinak a kedves fogadtatásért.
(PlanetZ/MTI)
Hozzászólás írása
Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!