arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

A megnövekedett légköri nedvesség csökkentheti az atlanti hurrikánok magvait

A klímatudomány jelentős előrelépéseként a kutatók feltárták, hogyan változtathatja meg a megnövekedett légköri nedvesség az afrikai időjárási mintákat, kevésbé erőteljessé téve az atlanti hurrikánok előfutárait. Az úttörő tanulmány, amelyet ebben a hónapban publikáltak a Journal of Advances in Modeling Earth Systems című folyóiratban, az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapítvány Nemzeti Légköri Kutatóközpont (NSF NCAR) tudósai vezették.

A csapat egy új, nagy felbontású szimulációs modellt alkalmazott, amely példátlan betekintést nyújt a hurrikánok kialakulásába. Ez a modell lehetővé tette a kutatók számára, hogy megvizsgálják a megnövekedett regionális nedvesség hatásait Afrikában, amely kulcsfontosságú terület az Atlanti-óceán hurrikánjaivá fejlődő időjárási rendszerek kialakulásához.

Megelőző tanulmányok eredményei

Korábbi tanulmányok már megállapították, hogy a melegebb óceáni hőmérsékletek és a nedvesebb légkör intenzívebb és nagyobb csapadékmennyiségű hurrikánokhoz vezethetnek. Azonban a légköri nedvességnek a hurrikánok kialakulására gyakorolt konkrét hatását eddig nem vizsgálták alaposan.

“Kutatásaink azt mutatják, hogy a nedvesebb környezet gyengébb és lassabban mozgó afrikai keleti hullámokat eredményez” – magyarázta az NSF NCAR tudósa és a tanulmány vezető szerzője, Kelly Núñez Ocasio. Ezek a hullámok olyan kritikus zavarok, amelyek az atlanti hurrikánok elsődleges előfutáraiként szolgálnak. Azt figyelték meg, hogy a megnövekedett nedvesség eltolja a zivatarok helyét a hullámon belül, gátolva annak növekedését. Ezenkívül a megnövekedett nedvesség lassítja a hullám mozgását. Ez kevésbé erős és késleltetett hurrikánmagot eredményez, mire eléri az Atlanti-óceán keleti részét.

A tanulmány részletesebb megértést ad arról, hogyan befolyásolja a nedves levegő az afrikai keleti hullámokat. Azonban a nedvesség pontos szerepe még nem tisztázott teljesen. A ciklogenezis, a hurrikánok és más trópusi ciklonok születése, egy összetett folyamat, ahol kis léptékű időjárási jelenségek és nagyléptékű légköri feltételek egyszerre hatnak. Ez az összetettség történelmileg kihívást jelentett a trópusi ciklonok kialakulásának tanulmányozásában és modellezésében. A legtöbb klímamodell csak durva ábrázolást nyújt a helyi időjárásról.

Az eredmények ígéretes lehetőségei

A tanulmányban használt innovatív, nagy felbontású modell áthidalja ezt a szakadékot, részletesebb képet nyújtva arról, hogyan befolyásolja a nedvesség az afrikai keleti hullámok kialakulását és ennek következtében az atlanti hurrikánokat. E mechanizmusok megértésének javításával a kutatás ígéretes lehetőségeket kínál a hurrikán-előrejelző modellek fejlesztésére.  Ezek alapján a kutatóknak lehetősége nyílik a hatások enyhítésére irányuló stratégiák kidolgozására.

Ahogy az éghajlatváltozás továbbra is befolyásolja a globális időjárási mintákat. Az ilyen tanulmányok elengedhetetlenek a jövőbeli éghajlati változásokhoz való alkalmazkodáshoz és felkészüléshez. Núñez Ocasio és csapatának munkája fontos darabját képezi annak a kirakósnak, amely segít megértetni, hogyan változtathatja meg a melegedő világ a Föld legnagyobb és legpusztítóbb természeti jelenségeinek kialakulását és viselkedését.

Ezekkel az ismeretekkel a tudósok és a döntéshozók könyebben meg tudják jósolni a hurrikánok kialakulásának jövőbeni dinamikáját. Ez a tény végső soron javítja a felkészültséget és a sebezhető régiók ellenálló képességét.

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz