arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

A technológiai világ egyik óriása, a Google, az utóbbi időben egyre inkább a figyelem középpontjába került környezetterhelése miatt. Az elmúlt évek adatai szerint a vállalat környezeti lábnyoma 2019-hez képest majdnem másfélszeresére nőtt. E drámai növekedés mögött elsősorban a mesterséges intelligencia (AI) iránti egyre fokozódó érdeklődés áll, mely jelentős mértékben növeli az energiafelhasználást és ezáltal a szennyezőanyag-kibocsátást is.

Az AI technológiák a Google környezetszennyezése főként az AI szerverparkok miatt nőtt

Az AI technológiák, különösen a gépi tanulási algoritmusok és a nagy adatbázisok kezelése, hatalmas számítási kapacitást igényelnek. Ez a hatalmas energiaigény megköveteli a szerverparkok folyamatos működését, melyek jelentős mértékben hozzájárulnak az üvegházhatású gázok kibocsátásához. A Google adatközpontjai a világ különböző pontjain helyezkednek el, és mindennapi működésük során milliók számára nyújtanak szolgáltatásokat.

Az elmúlt öt évben a vállalat üvegházhatású gázkibocsátása közel 50 százalékkal emelkedett. Nagyrészt a mesterséges intelligencia működtetéséhez szükséges energiaigényes adatközpontok miatt.

A Google hatalmas portfóliót hozott létre éghajlat-politikai eszközökből, amelyek az AI-t használják, többek között az árvizek és erdőtüzek előrejelzésétől a szállítási útvonalakkal kapcsolatos kibocsátások kiszámításán át a biológiai sokféleség változásainak észleléséig.

A vállalat tehát a fenntarthatóságot segítő mesterséges intelligencia-szolgáltatások létrehozása és aannak működtetéséhez szükséges nagy mennyiségű energia- és vízfelhasználás közötti kompromisszum megküzdésével küzd.

Környezetvédelmi célok

A jelenlegi negatív tendencia ellenére Google hosszú távú tervei és környezetvédelmi célkitűzései komoly reményeket keltenek. A vállalat elkötelezett amellett, hogy 2030-ra minden tevékenységében és értékláncában elérje a karbonsemlegességet. Ez azt jelenti, hogy nemcsak saját működését, hanem beszállítói hálózatát is karbonsemlegessé kívánja tenni, ezzel is csökkentve a globális környezetterhelést.

A Google vezetősége kiemelte a zöld energia használatának növelését mint egyik fő prioritást. Céljuk, hogy adatközpontjaikat folyamatosan és kizárólag megújuló energiával lássák el. Ez a törekvés nemcsak a vállalat környezeti lábnyomának csökkentését célozza, hanem a megújuló energiák piacának további bővülését is elősegítheti.

Ezek a kezdeményezések pozitív irányba mutatnak ugyan, de a jelenlegi helyzet sürgős megoldást igényel. A technológiai óriások, mint a Google, jelentős szerepet játszanak a globális energiafelhasználásban és a szennyezőanyag-kibocsátásban, így különösen fontos, hogy példát mutassanak a fenntarthatóság terén.

A vállalat eddigi eredményei között szerepel, hogy évek óta az egyik legnagyobb vásárlója a megújuló energiáknak, és számos projektet indított el a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. Emellett a Google kutatás-fejlesztési tevékenysége is a környezetvédelmi célok elérését szolgálja, különös tekintettel az energiahatékonyság növelésére és az új, fenntartható technológiák kifejlesztésére.

A Google környezetterhelése rávilágít arra, hogy a technológiai fejlődés és a fenntarthatóság közötti egyensúly megteremtése sürgetően megoldandó feladat. A vállalat ambiciózus célkitűzései és a zöld energiák iránti elkötelezettsége reményt adhat arra, hogy a jövőben sikerül csökkenteni a globális környezeti terhelést, és megtalálják a pozitív irányba mutató egyensúlyt a mesterséges intelligencia működtetése és a fenntarthatóbb világ megteremtéséhez.

Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kapsz a PlanetZ oldalán? Regisztrálj az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz