arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube

Több mint négy évtized után sikerült azonosítani egy rejtélyes vegyületet, amely az ivóvíz fertőtlenítésének melléktermékeként keletkezik. A klórnitramid anionként ismert molekula eddig ismeretlen volt a tudomány számára, de jelentős áttörés történt a kutatásában, amelyről a Science folyóirat számolt be. A felfedezés nemcsak tudományos szenzáció, hanem az ivóvíz biztonságának és minőségének új megvilágításba helyezése is.

A klórnitramid története

A titokzatos molekulát először több mint 40 évvel ezelőtt észlelték az ivóvízben, de csak most sikerült pontosan azonosítani. Az amerikai Arkansas Egyetem kutatója, Julian Fairey docens vezetésével a csapat rájött, hogy a vegyület a klóraminok – az ivóvíz fertőtlenítésére használt szerek – melléktermékeként keletkezik. Az apró molekulaméret és a komplex kémiai reakciók miatt eddig nehézségekbe ütközött a molekula azonosítása. Fairey szerint a klóramin kémiai reakcióinak megértése mostanáig hiányos volt.

A kutatók 40 amerikai ivóvízmintát elemeztek, és a klórnitramid átlagos koncentrációja 23 mikrogramm/liter volt. Ez nagyon kis mennyiség, de elegendő ahhoz, hogy felhívja a figyelmet a vegyület esetleges egészségügyi kockázataira.

Mit jelent a felfedezés?

Bár a vegyület kémiai szerkezete egyszerű (Cl-N-NO₂⁻), a toxicitásáról egyelőre nincs elegendő információ. Fairey és csapata további kutatásokat tervez, hogy megállapítsák, van-e hatása az emberi egészségre. Számítógépes modellezés szerint a molekula potenciálisan problémás lehet, de az eredmények még nem meggyőzőek.

Stuart Khan professzor, a Sydney-i Egyetem építőmérnöke szerint a felfedezés fontos lépés az ivóvíz minőségének mélyebb megértésében. „Nem meglepő, hogy a tudomány fokozatosan egyre több összetevőt azonosít” – mondta. Oliver Jones, az RMIT Egyetem vegyésze pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az ivóvíz fertőtlenítése továbbra is az egyik legfontosabb közegészségügyi vívmány. „A fertőtlenített víz sokkal biztonságosabb, mint a kezeletlen.”

Miért van szükség fertőtlenítésre?

Az ivóvíz fertőtlenítése évtizedek óta milliók életét mentette meg a fertőző betegségektől. Bár a fertőtlenítési melléktermékek alacsony szintje némi aggodalomra adhat okot, ezek összehasonlíthatatlanul kisebb kockázatot jelentenek, mint a kezeletlen víz által hordozott kórokozók.

Egy amerikai laboratórium falán található felirat ironikus megfogalmazása jól összefoglalja ezt a dilemmát: „Az ivóvíz fertőtlenítése lehetővé tette, hogy emberek milliói éljenek elég sokáig ahhoz, hogy aggódjanak a fertőtlenítés melléktermékei miatt.”

A következő lépések

Fairey szerint a vegyület elemzésére és azonosítására irányuló analitikai technikák fejlesztése kulcsfontosságú lesz a jövőben. Emellett nagyobb mennyiségben kell előállítani a vegyületet, hogy alapos toxicitási vizsgálatokat végezhessenek.

A kutatók abban is egyetértenek, hogy az ivóvíz fertőtlenítési eljárásainak fejlesztése és finomhangolása elengedhetetlen a közegészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében. A klórnitramid felfedezése új lendületet adhat a kutatásoknak, és hozzájárulhat az ivóvízbiztonság még magasabb szintre emeléséhez.

Forrás: Cosmosmagazine

Hozzászólás írása

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!