arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

Erős társadalmi igény van a zöldterületek bővítésére, a Településfásítási program pedig a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés Magyarországon – hangsúlyozta Nagy István agárminiszter kedden a Győr-Moson-Sopron vármegyei Újrónafőn, ahol az Országfásítási program részeként elindult a Településfásítási program tavaszi ültetési időszaka.

A tárcavezető – aki a térség fideszes országgyűlési képviselője – elmondta, hogy az elmúlt három évben a megvalósításhoz a Vidékfejlesztési program biztosított kétmilliárd forint támogatást, az idei feladatokra pedig 550 millió forint áll rendelkezésre.

Kiemelte: év elején hirdették meg a tízezer lélekszám alatti települések zöldítését szolgáló program negyedik ütemét. Az önkormányzatok tízezer sorfát igényelhettek, a tavaszi ültetési időszakra négyezer, az őszire hatezer sorfa volt elérhető.

Idén is 13 fafajból lehetett választani, településenként legalább tíz, legfeljebb harminc darabot, a szakszerű ültetéshez támasztókaró, takarómulcs és védőrács is rendelkezésre áll – tette hozzá.

Nagy István elmondta, hogy idén a legtöbb sikeres igénylés Somogy vármegyéből érkezett, ez 48 települést jelent. A legkisebb igénylő település a 27 lakost számláló Zala vármegyei Lendvajakabfa, míg a legnagyobb a Veszprém vármegyei Balatonalmádi, 9943 lakossal.

Az elmúlt három évben 1500 településen 46 ezer sorfát ültettek el, míg a program négy üteme alatt Győr-Moson-Sopron vármegyében 3975-öt – fűzte hozzá. Az agrárminiszter hangoztatta, hogy a program sikerét nemcsak az eddig kihelyezett fák mennyisége igazolja, hanem a jelentkezés nagysága is: idén rövid idő alatt elfogytak a rendelkezésre álló fák, a túljelentkezés háromszoros volt.

A fákat és azok szállítását ezúttal is a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja az Országos Erdészeti Egyesület koordinációja mellett. Az egyesület részvétele jelzésértékű, mert a program komoly ösztönzést jelenthet az erdőtelepítési pályázatokon való részvételben is – mondta, hozzátéve, hogy az ország fával borított területének növelése továbbra is az agrártárca kiemelt céljai közé tartozik.

Nagy István hangoztatta, hogy az Országfásítási program 2019-es meghirdetése óta 43 700 hektár új erdő telepítésére nyertek támogatást a gazdák. Az erdősítést támogató, egymást kiegészítő programok révén idehaza az erdők térfoglalása folyamatosan nő.
Kiemelte, hogy a kormány stratégiai elemként tekint továbbra is az ország erdővagyonára, mert az erdők megmaradása és gyarapodása a jövőnk záloga.
 
Az élhetőbb környezet megteremtése érdekében a cél az, hogy az ország fával borított területe 27 százalékra növekedjen – mondta.

Tóth Mária, Újrónafő polgármestere elmondta, hogy a Településfásítási programban tavasszal harminc darab amerikai hársfát ültetnek a Petőfi Sándor utcát az Alkotmány utcával összekötő szakaszon, amit a jövőben reményei szerint Hársfa utcának neveznek el.

Hozzátette, hogy a településen 2021-ben az Országfásítási program részeként 30 darab nyírfát ültettek.

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz