arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

Június 25-én két neves műanyag cumisüveg gyártó került jogi vizsgálat középpontjába, amikor csoportos keresetet nyújtottak be ellenük a kaliforniai szövetségi bíróságon. A jogi lépések a Philips North America LLC  és a Handi-Craft Company Inc. cégeket célozzák, amelyek a népszerű Philips Avent és Dr. Brown’s cumisüveg márkákat gyártják.

Perben a műanyag cumisüveggyártók

A perek középpontjában az a vád áll, hogy ezek a cégek elmulasztották figyelmeztetni a szülőket termékeik potenciális veszélyeire. Konkrétan, a felperesek azt állítják, hogy ezek a márkák polipropilén üvegei és csészéi káros mikroműanyagokat szivárogtathatnak a folyadékokba melegítéskor – ami gyakori gyakorlat a cumisüvegek használatakor. A keresetek szerint a mikroműanyagoknak való kitettség jelentős egészségügyi kockázatot jelenthet a csecsemők számára, befolyásolva az emésztőrendszerüket, szaporodási rendszerüket és immunrendszerüket.

Annak ellenére, hogy a Philips Avent és a Dr. Brown’s termékek széles körben elterjedtek és népszerűek, eddig még egyik cég képviselője sem adott ki nyilvános választ ezekre a súlyos vádakra.

A BPA hő hatására kioldódhat a műanyag cumisüvegből

A perek jelentős aspektusa az az állítás, hogy ezek a cégek félrevezették a fogyasztókat azzal, hogy termékeiket BPA-mentesként hirdették. A biszfenol A, közismert nevén BPA, egy kémiai vegyület, amely egyes műanyagokban található. Ez az anyag melegítéskor kioldódik az ételekbe és italokba, különféle egészségügyi kockázatokat okozva. Azáltal, hogy termékeiket BPA-mentesnek hirdették, a cégek azt sugallták, hogy üvegeik teljesen biztonságosak. Azonban a felperesek azt állítják, hogy ez hamis biztonságérzetet keltett a fogyasztókban, mivel figyelmen kívül hagyta a mikroműanyagok által jelentett potenciális veszélyt.

A biszfenol A (BPA) egy olyan vegyület, amely széles körben használt ipari anyag, például műanyagok gyártásában és az élelmiszerek csomagolásában. Számos kutatás kimutatta, hogy a BPA képes az emberi testben megtalálható ösztrogénreceptorokhoz kötődni, és ezáltal zavarhatja a hormonrendszer működését. A BPA-t gyakran endokrin disruptornak vagy hormonrendszeri zavaró anyagnak is nevezik, mivel képes utánozni vagy gátolni az endogén ösztrogének (női nemi hormonok) működését. Ennek következtében számos egészségügyi hatása lehet, például hormonális egyensúlyhiány, meddőség, rákkeltő hatások és fejlődési rendellenességek.

A csecsemők környezeti toxinokkal szembeni fokozott sérülékenységét és a mikroműanyag bevitel potenciálisan súlyos következményeit az ilyen kritikus fejlődési szakaszban.

Ezeknek a pereknek az eredménye messzemenő következményekkel járhat a fogyasztói biztonsági szabványok és a babatermékek szabályozási követelményei szempontjából, esetleg szigorúbb ellenőrzéseket és átláthatósági intézkedéseket eredményezve az iparágban.

A műanyag cumisügyeggyártók kötelessége, hogy biztosítsák, hogy termékeik ne csak hatékonyak, hanem biztonságosak is legyenek. A jogi csata arra is rámutat, hogy folyamatos kutatásra és szabályozásra van szükség az anyagtudomány gyorsan fejlődő területén, különösen a mikroműanyagok hosszú távú egészségügyi hatásait illetően.

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz