arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube

A modern orvostudomány egyik alapvető problémája, hogy a gyógyszerek hatékonyságát számos tényező befolyásolja. Az étrend és az alkalmazott gyógyszerek közötti kölcsönhatások gyakran alábecsült tényezők. Egy friss kutatás fényt derített arra, hogy a tejtermékek, különösen a tej, a sajt és a joghurt, hátrányosan befolyásolják bizonyos antibiotikumok hatását. De vajon miért történik ez?

Az antibiotikumok és a tejtermékek kapcsolata

Amikor a betegek antibiotikumokat szednek, a gyógyszerek hatékonysága nagymértékben függ attól, hogy mennyire jól szívódnak fel a bélben. Az antibiotikumok, mint például a demeclocyclin és a ciprofloxacin, a véráramba való bejutásuk előtt a bélből kell, hogy felszívódjanak. Azonban, ha tejtermékekkel együtt fogyasztják őket, a felszívódás jelentősen csökkenhet. Egy tanulmány például megállapította, hogy a demeclocyclin felszívódása 83%-kal csökkent, ha tejjel együtt adták be. Hasonlóan, a ciprofloxacin szintje a véráramban 30-36%-kal alacsonyabb volt tejfogyasztás esetén, mint vízzel.

Mi okozza ezt a problémát?

A tejtermékek gazdagok kalciumban és magnéziumban, amelyek ionoknak nevezett részecskéket tartalmaznak. Ezek az ionok kötődhetnek egyes antibiotikumokhoz, és oldhatatlan vegyületeket képezhetnek. Anastasiya Shor, a New York-i Touro College of Pharmacy adjunktusa szerint, ha ezek az ionok jelen vannak a bélben, akkor hatékonyan megkötik az antibiotikum-molekulákat, így csökkentve azok felszívódását a véráramba. Ez különösen a tetraciklinek és a fluorokinolonok csoportjába tartozó antibiotikumok esetében jelent problémát.

Mit tehetünk a kölcsönhatások elkerülése érdekében?

A tejtermékek és az antibiotikumok közötti kölcsönhatások elkerülése érdekében a betegeknek figyelniük kell a gyógyszerek bevételi időpontjára. A szakértők javasolják, hogy az antibiotikumokat vízzel vegyük be, és a tejtermékek fogyasztását időzítsük úgy, hogy 2 órával a gyógyszer bevétele előtt, vagy 6 órával utána történjen. Ez csökkenti a kalcium és az antibiotikum közötti kölcsönhatást, és maximalizálja a gyógyszer hatékonyságát.

Egyéb gyógyszerek és tejtermékek

Nem csupán az antibiotikumok reagálnak hátrányosan a tejtermékekre; más gyógyszerek is befolyásolhatók. Például a prosztatarák elleni gyógyszer, az ösztramusztin tejjel való bevétele csökkentheti annak felszívódását. Hasonlóan a szotalol, amelyet a szívritmuszavarok kezelésére használnak, szintén gyengülhet, ha tejjel együtt szedik.

Következtetés

A tejtermékek és gyógyszerek közötti kölcsönhatások megértése elengedhetetlen a hatékony gyógyszerszedéshez. Ha bármilyen gyógyszert szed, érdemes konzultálni a gyógyszerészével a tejtermékek és más kalcium- vagy magnéziumforrások potenciális hatásairól. A megfelelő tájékoztatás és az elővigyázatosság kulcsfontosságú a gyógyszerek hatékonyságának megőrzésében. Az antibiotikumok és más gyógyszerek hatékony alkalmazásához fontos, hogy tudatosan figyeljünk a napi étrendünkre, különösen, ha gyógyszereket szedünk.

Forrás: livescience

Hozzászólás írása

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!