arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

Áder János, Magyarország volt köztársasági elnöke, a  Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke, nemrég hangsúlyozta a használt mobiltelefonok újrahasznosításának fontosságát. Az elnök szerint a régi mobilokban számos értékes anyag, például arany, ezüst és réz található. Ezeknek az újrahasznosítása jelentős gazdasági és környezetvédelmi előnyökkel járhat. A modern technológia fejlődésével az elektronikai hulladék mennyisége folyamatosan nő, így az e-hulladékok kezelése egyre nagyobb kihívást jelent​.

Régi mobiltelefonok újrahasznosítása

A régi mobiltelefonok otthon tárolása helyett az újrahasznosítás nemcsak a nyersanyagok visszanyerését teszi lehetővé, hanem csökkenti a környezetre gyakorolt negatív hatásokat is. Az elektronikai eszközök megfelelő kezelése és újrahasznosítása révén elkerülhető a veszélyes anyagok környezetbe jutása.

Az újrahasznosítás előnyei között szerepel az is, hogy csökkenti az elektronikai hulladék lerakókba kerülésének arányát, amelyek jelentős környezeti problémát jelentenek világszerte. Az e-hulladék helyes kezelése hozzájárul a fenntartható fejlődéshez, és elősegíti a körforgásos gazdaság kialakítását, ahol az anyagok újra és újra felhasználhatók​.

Áder János felhívása arra ösztönöz mindenkit, hogy aktívan vegyen részt az elektronikai hulladékok gyűjtésében és újrahasznosításában, ezzel is hozzájárulva a környezetvédelemhez és a gazdasági erőforrások fenntartható használatához

A Pontvelem projekt

A mobiltelefonok gyűjtésével most ajándékokhoz lehet jutni.

A PontVelem Okos Program egy országos kezdeményezés, mely általános iskolás diákoknak és tanáraiknak, valamint a diákok szüleinek is szól. Célja, hogy játékos formában ösztönözze a szelektív hulladékgyűjtést és a fenntartható életmódot.

A program keretében a diákok különböző tevékenységekkel pontokat gyűjtenek. Ezeket pontokat beválthatják tárgyi vagy élmény ajándékokra, valamint jótékony célokra is felajánlhatják.

A szelektív hulladékgyűjtés kiemelt része a programnak, különös figyelmet szentelve a használt elemek, kis akkumulátorok és mobiltelefonok gyűjtésére. Ezáltal a diákok környezettudatos magatartásra nevelődnek, interaktív, játékos módon.

A GyűjtsVelem programjuk keretén belül a résztvevők a régi mobiltelefonjaikat adományozhatják a programba. Cserébe az adományozók pontokat kapnak, amelyeket később ajándékokra válthatnak. A cél az használt elektronikai eszközök újrahasznosítása, a környezetszennyezés csökkentése.

 

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz