arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

A tűzesetek által okozott füst nemcsak a tűz közelében lévő emberekre veszélyes, hanem jelentős távolságokra is eljuthat, komoly egészségügyi kockázatokat okozva. A szárazság az aszály időszakában megszaporodnak a bozót- erdőtüzek, de az sem ritka, hogy egy mezőgazdasági területen aratást követően a szél a villanyvezetékhez repít egy szalmaszálat ami meggyullad.  A széltől és az időjárástól függően a keletkezett mérgező füst több száz kilóméterre terjedhet a forrásától.

Mérgező füst hatása a szervezetre

A tüzek füstje különféle gázokat és részecskéket tartalmaz a tüzet tápláló anyagokból, beleértve az ózont, szén-monoxidot, policiklusos aromás vegyületeket, nitrogén-dioxidot és szilárd részecskéket – a légúti és szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódó szennyező anyagokat. Amikor egy egészséges ember belélegzi a tömény füstöt, szúrást érezhet a szemében, és amikor köhög, nehezen tudja visszanyerni a levegőt. Ilyenkor a szervezet ugyanazokat az immunsejteket szabadítja fel, amelyeket a vírus megtámadására használna. Azonban a füst részecskéit nem tudja lebontani, így azok hosszútávú gyulladást okoznak a szervezetben. Különösen veszélyeztetettek a gyermekek, idősek és azok, akik már meglévő egészségügyi problémákkal küzdenek.

Védekezési Tippek

  1. Maradj Bent: Ha a levegőminőség rossz, maradjunk beltérben, és zárjuk be az ajtókat, ablakokat.
  2. Levegőszűrők: Használjunk légszűrőket vagy légtisztítókat otthonunkban a levegő minőségének javítása érdekében.
  3. Maszkok: Viseljünk megfelelő maszkokat (N95 vagy P100), ha ki kell mennünk a szabadba, mivel ezek hatékonyan szűrik a részecskéket.
  4. Kerüld a Fizikai Megerőltetést: Kerüljük a szabadban végzett fizikai tevékenységeket, amelyek növelhetik a füst belélegzését.
  5. Autózás: Ha autózunk, tartsuk zárva az ablakokat, és használjuk a jármű belső levegő keringető rendszerét.

Az éghajlatváltozás okozta szárazság miatt egyre több tűzeset fordul elő a nyári időszakokban, növelve a füstbelégzés kockázatát. Az elmúlt években világszerte jelentősen nőtt a nagy kiterjedésű tüzek gyakorisága, ami nemcsak az érintett területeken élőkre, hanem távolabbi régiók lakóira is hatással van, hiszen a füst részecskéi könnyen elsodródnak a széllel, szennyezve a levegőt és veszélyeztetve az egészséget. Legyünk elővigyázatosak, sose dohányozzunk kiszáradt mezőn, aratási területen, de még mellete sem, mert könnyen megtörténhet a baj.

Ha tűzesetet észlelsz hívd a 105-öt.

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz