arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz
Mától tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban. A hatóságok ezzel kívánják megakadályozni a további tűzesetek kialakulását.

A Nébih kiemelte, hogy az ország nagy részén az időjárási körülmények rendkívül kedvezőtlenek, hiszen a hosszan tartó hőség és a csapadékmentes időszakok következtében az aljnövényzet és az erdei talaj rendkívül kiszáradt. Ez jelentős tűzveszélyt eredményez, ami indokolttá teszi a szigorú intézkedéseket.

Az országos tűzgyújtási tilalom célja, hogy megelőzze az emberi tevékenységből eredő tűzeseteket, amelyek súlyos károkat okozhatnak a természeti környezetben és az emberi életekben egyaránt. A tilalom megszegése komoly büntetéseket vonhat maga után, beleértve a pénzbírságokat és egyéb jogi következményeket is.

A hatóságok azt javasolják a lakosságnak, hogy a tilalommal nem érintett belterületeken is zárt égésterű eszközöket, például elektromos vagy gáz grillt használjanak. Ezáltal nemcsak a szabályokat tartják be, hanem saját biztonságukat is növelik, hiszen a nyílt láng használata jelentős kockázatokat rejt magában ilyen száraz időszakokban.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapján elhelyezett térképen, illetve a kapcsolódó információs anyagokból lehet tájékozódni. Ezek az oldalak naprakész információkat nyújtanak a lakosság számára, segítve ezzel a szabályok betartását és a biztonság megőrzését.

A tűzgyújtási tilalom ideje alatt különösen fontos az odafigyelés és az elővigyázatosság. Az erdőkben kirándulók, túrázók és természetjárók számára elengedhetetlen, hogy betartsák az előírásokat és elkerüljék a tűzrakást, hiszen egy kis figyelmetlenség is súlyos következményekkel járhat.

(MTI)

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz