arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

Bartholy Judit meteorológus, egyetemi tanár, az MTA doktora arra figyelmeztet, hogy az egykor ritka extrém időjárási események hamarosan normálisnak számítanak majd. Bartholy szerint a nyári aszályok, amelyek jelenleg súlyos nemzetgazdasági zavarokat okoznak, hamarosan megszokottá válnak, és a Kárpát-medence különösen sebezhető a klímaváltozás negatív hatásai szempontjából. Ahogy az emberek szembenéznek a morális válsággal, Bartholy reméli, hogy a fiatalok egyre jobban felismerik majd a helyzet súlyosságát, és képesek lesznek nyomást gyakorolni a politikai vezetőkre a fenntartható jövő érdekében.

Gelencsér András vegyész, légkörkutató Világvége interjúsorozatában tett kijelentése miszerint a nyugati fogyasztói civilizáció néhány évtizeden belül összeomolhat, ha jelenlegi útján halad tovább, nagy visszhangot keltett. Bartholy ugyan kissé visszafogottabb a jóslataiban, de egyetért abban, hogy a helyzet súlyos, és az emberi tevékenység által okozott klímaváltozás iránti folyamatos szkepticizmus súlyosbítja a helyzetet.

Meddő viták a szkeptikusokkal

Bartholy kerüli a vitákat a klímaváltozás szkeptikusaival, mivel úgy véli, ezek túlnyomórészt eredménytelenek. Évtizedek óta tartó kutatások, nemzetközi jelentések és a tudományos közösség egyetértése tisztázta ezeket a kérdéseket. A szkeptikusok megjegyzéseit lelkiismeretfurdalás nélkül el lehet utasítani. Bartholy majdnem fél évszázados magyarországi meteorológusi tapasztalatai  és az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) jelentései is alátámasztják, hogy van ok az aggodalomra.

Az IPCC hitelessége

Az IPCC jelentéseinek hitelességét gyakran kérdőjeleződik meg, politikai motivációkkal vádolva őket. Bartholy szerint azonban ez messze nem igaz. Az IPCC adatait és cikkeit peer-review (szakmailag elbírált) forrásokból gyűjti össze, hogy 6-8 évente átfogó globális jelentéseket adjon ki a klímaváltozásról. Bartholy, aki maga is részt vett egy ilyen ciklusban, állítja, hogy a szervezet demokratikus módon működik, és a résztvevők önkéntes alapon dolgoznak. Ez éles ellentétben áll azokkal az energia-lobbikkal, amelyek pénzt fizetnek a kutatóknak elfogult eredmények előállításáért.

Média Szenzacionalizmus és klímaváltozás szkepticizmus

Bartholy szerint a média természete fűti a klímaváltozás szkepticizmusának népszerűségét. A szenzációs címek felkeltik az érdeklődést, és az alaptalan állítások vonzóbbá válnak, mint a tudományos közösség ismételt figyelmeztetései. Ez tévesen egyenrangúvá teszi a tudományosan megalapozott és a tényeken alapuló összeesküvés-elméletek közötti vitát, félrevezetve a közvéleményt.

A marginális nézetek fenyegetése

Bár a tudományos közösségben szinte teljes az egyetértés az ember által okozott klímaváltozás tényéről, hisz 98%-os a konszenzus, a klímaváltozás szkepticizmusa komoly kihívást jelent a társadalmi megértés szempontjából. Bartholy megemlítette, hogy egy népszerű amerikai TV-csatorna tagadja a klímaváltozást, annak ellenére, hogy túlnyomó tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésre. Az ilyen média befolyása biztosítja, hogy milliók félreinformáltak maradjanak, kiemelve ezzel a tudományos tudás és a közvélemény közötti szakadékot.

A szakadék áthidalása

Bartholy hangsúlyozza a szükségét annak, hogy áthidaljuk a tudomány és a társadalom közötti szakadékot. Annak ellenére, hogy igyekszünk világosan és érthetően kommunikálni, az üzenet gyakran nem jut el a tömegekhez. Az egyetemeken, ipari szövetségek ülésein, tudományos konferenciákon és közösségi találkozókon tartott előadások nem elégségesek. Széleskörű közönségi tudatosságra van szükség, ahhoz, hogybe tudjuk tartani a Párizsi Megállapodást és csökkentjük a klímaváltozás hatásait.

Tehát a Kárpát-medence jövője, és valójában az egész világé attól függ, hogy kollektíven felismerjük és válaszoljunk a klímaváltozás kihívásaira. A fiatal generációk növekvő tudatossága fényt jelent a jövőben. Azonban csak összehangolt globális erőfeszítésekkel lehet megakadályozni az extrém időjárási események normalizálódását és biztosítani a fenntartható jövőt.

Forrás: 24.hu

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz