arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

Az elhasznált kávézaccnak nemesebb célja lehet, mint a komposzthalom gazdagítása. Kutatók felfedezték, hogy a kávézacc képes felszívni a bentazon nevű mérgező mezőgazdasági szennyezőanyagot. A vizsgálatok során a kávézacc a bentazon 70%-át távolította el a vízből.

Elég szokatlan ötlet, hogy a kávézaccból egyfajta vegyi szivacsot készítsenek brazíliai Paraná Szövetségi Műszaki Egyetem kutatói azonban megcsinálták. A kutatók először őrölt Arabica kávébabot szereztek be, amit magas hőmérsékleten megszárítottak, majd hamuvá alakítottak. Ezután cink-kloridot és salétromsavat adtak hozzá, hogy aktiválják a kávézaccban lévő szenet. Ez az aktiválás növelte a szén porozitását, így a kávézacc hatékony szivacsként tudta felszívni a bentazont.

A bentazon túlzott mennyisége – a borsón, babon és burgonyán gyakran használt gyomirtó szer – könnyen átjut a talajon és bekerül a talajvízbe, ahol évek óta nem biztonságos mennyiségben mutatták ki szerte a világon. A vegyszer veszélyezteti az ökoszisztémákat, de az emberi egészséget is. A kutatók tehát természetesen azt akarták látni, hogy a kávézacc képes-e magába szívni a bentazont a vízből, amit úgy teszteltek, hogy az aktivált zaccot a vegyszerrel átitatott főzőpoharakba keverték.

A kísérlet

Vizsgálatok tehát kimutatták, hogy a kávézacc képes volt a vegyszer 70%-át kimosni a vízből. De a kutatók aztán egy lépéssel tovább mentek, hogy megvizsgálják, vajon a kávézacc jobb növekedési feltételeket teremthet-e a növények számára. A szakértők hagymanövényeket választottak ki, hogy teszteljék ezt az ötletet, amely a környezet méreganyagaira való nagy érzékenységéről ismert. Bentazont tartalmazó főzőpohárban hagymagyökérszövetet növesztettek, amit merisztémának neveztek, és ennek sejtosztódását és gyökérnövekedését mérték az egészség jeleként.

A hozzáadott kávézacc nélküli vízmintákban a merisztémák gyengén növekedtek, mérgező túlterhelés jeleit mutatva. Ám azokban a főzőpohárban, ahol a szivacsszerű őrleményt belekeverték, a hagymanövények figyelemreméltóan jól növekedtek – gyökereik csaknem ugyanolyan ütemben és hosszúságban nyúltak ki, mint a kontrollként tiszta, desztillált vízben termesztett növényi szöveteké. Ez azt mutatja, hogy a kávézacc rendkívül hatékonyan képes eltávolítani a gyomirtó szert a vízrendszerekből és esetleg a talajból.

Becslések szerint évente körülbelül 18 millió tonna kávézaccot termelünk világszerte. Még nem lehet tudni biztosan, hogy ezt a hatalmas mennyiségű hulladékot hogyan lehetne felhasználni a gazdaságokban a vízszennyezés megfékezésére. További kutatásokra van szükség. Azonban az biztató, hogy egy ilyen egyszerű megoldás a mezőgazdaság egyik nagy problémájára már most a kezünkben van a megoldás. Ez a felfedezés új lehetőségeket nyit meg a környezetszennyezés elleni küzdelemben, és megmutatja, hogy egy egyszerű háztartási hulladék is hozzájárulhat a fenntartható mezőgazdasághoz.

Hozzászólás írása

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!