arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube

Az ausztráliai Queensland kutatói olyan forradalmi csomagolóanyagot fejlesztettek ki, amely nemcsak a bolt polcain állja meg a helyét, de a használat után teljesen lebomlik a talajban, édesvízben, óceánban és komposztban is.

A műanyag punnettek – ezek a kemény műanyag dobozok, amelyekbe az epret, paradicsomot és más friss termékeket csomagolják – hatalmas környezetterhelést jelentenek világszerte. Évente csak Ausztráliában nagyjából 580 millió ilyen doboz kerül a piacra, amelyek nagy része újrahasznosítás nélkül végzi.

Baktériumok és fenyőfűrészpor: a jövő csomagolóanyaga

Dr. Luigi Vandi és Vincent Mathel, a Queenslandi Egyetem kutatói áttörést értek el. Kifejlesztettek egy úgynevezett biokompozit anyagot, amely baktériumok által termelt, természetes poliészterből, vagyis polihidroxialkanoátból (PHA) és ausztrál radiáta fenyőfűrészpor rostjaiból készül.

A PHA a baktériumok természetes energia- és széntároló vegyülete, amely képes teljesen lebomlani a természetes környezetben anélkül, hogy mikroműanyag-szennyezést hagyna maga után.

Ez az anyag ötvözi a biológiai eredetű termékek fenntarthatóságát a hagyományos műanyagok tulajdonságaival” – magyarázza Vincent Mathel, aki Dr. Vandival együtt dolgozott a projekten. Kiemelték, hogy a fejlesztés során kizárólag ausztrál alapanyagokat használtak, így a gyártás nem függ importtól, ami tovább csökkenti a környezeti lábnyomot.

Egy kis doboz, nagy remények

Az első 200 darab eperpunnettet az Uluu biotechnológiai vállalat és az SDI Plastics műanyagfröccsöntő cég segítségével gyártották le, ipari méretű és gazdaságos eljárással.

A punnettek elég környezetszennyezőek, de jelenleg ezek az egyetlen módjai annak, hogy az epret sértetlenül eljuttassuk a vásárlókhoz” – mondta Vandi. „Mi viszont bebizonyítottuk, hogy lehetséges egy olyan alternatíva, amely fenntartható és iparilag is életképes.”

A kutatók szerint az új biokompozit nemcsak gyümölcsös dobozok, hanem más élelmiszer-csomagolások és merev műanyag termékek gyártására is alkalmas lehet.

A végső cél a kőolajalapú műanyagok teljes kiváltása” – hangsúlyozta Mathel. „A bioplasztik fontos szerepet játszhat ott, ahol a műanyag használata elkerülhetetlen, különösen az egyszer használatos csomagolások esetében.”

Az eredményeket a Composites Part A: Applied Science and Manufacturing című tudományos folyóiratban publikálták.

Fotó: Dr Luigi Vandi and Vincent Mathel. Credit: Aubrey Jonasson

Hozzászólás írása

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!