arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookinfoinstagrampinterestplay-circlequotesettingstiktokyoutube
HTML5 Banner
Visit Planetz

Az Environmental Science and Technology folyóiratban megjelent egy tanulmány, amely jelentős előrelépést jelentett a monometil-higany óceáni eredetének azonosításában. A monometil-higany az a vegyület, amely felhalmozódik a tengeri élőlényekben és mérgező hatású az emberre.

A monometil-higany erős neurotoxin, amelyet a szervezetek nehezen tudnak kiüríteni. Ezért a szervezetek életük során felhalmozzák, és továbbadják a ragadozóiknak. A biomagnifikáció révén a tengeri ragadozók, mint a tonhal, a kardhal, a cápák és a delfinek akár 10 milliószor magasabb monometil-higany szintet is elérhetnek, mint a tengervízben. Az amerikai partok mentén élő delfinekben nagyon magas higanyszintet mutattak ki. Már 2012-ben beigazolódott a veszély, mikor higanymérgezés miatt vetődtek partra és haltak meg delfinek Skóriában. A tápláléklánccal a mérgező vegyület könnyedén az ember szervezetébe kerülhet. Az emberek, akik túl sok nagy tengeri ragadozó halat fogyasztanak, neurológiai tüneteket tapasztalhatnak, például remegést, memóriazavart és koordinációs problémákat. Ezek a neurotoxikus hatások különösen aggasztóak a terhes vagy szoptató nők számára, mivel a higany károsíthatja a baba fejlődő agyát és idegrendszerét, ezért javasolt kerülni bizonyos tengeri halak fogyasztását a terhesség alatt.

A higany többsége antropogén eredetű, ipari tevékenységekből, például szénégetésből, cementgyártásból és fémek, például alumínium és réz előállításából, valamint aranybányászatból származik. A levegőbe jutva a higany addig kering, amíg csapadékkal vissza nem kerül a Föld felszínére. Az óceánba kerülő higany szervetlen formájú, amelyet az élőlények nehezen tudnak felvenni. Azonban bizonyos baktériumok képesek ezt a szervetlen higanyt átalakítani a veszélyes szerves formává, a monometil-higannyá alakítani, amely bejut a tengeri táplálékláncba.

Halálos higany: dimetil-higany

A mechanizmusok nem teljesen tisztázottak, de kémiai vagy biológiai folyamatok révén a monometil-higany egy része átalakul egy másik szerves higanyformává, a dimetil-higannyá. Ez a rendkívü halálos higany szintenegy neurotoxikus vegyület. Néhány csepp dimetil-higany latex kesztyűn keresztül is halálos kimenetelű volt Karen Wetterhahn vegyész számára 1997-ben. Azonban nem ismert, hogy ugyanúgy felhalmozódik-e a biológiai szövetekben, mint a monometil-higany.

Különböző higanyformák az óceánban a tengerfenékre süllyednek, magasabb higanykoncentrációkat eredményezve a mélyebb vizekben. Egy intenzív part menti feláramlás, amely tápanyagokban gazdag mélyvizet hoz a felszínre és fokozza a tengeri produktivitást, különböző higanyformákat, köztük dimetil-higanyt is felszínre hoz.

Kutatási eredmények

A kutatás fontos lépést jelent a monometil-higany óceáni forrásainak feltérképezésében, ami elengedhetetlen a tengeri élelmiszerekben található méreganyagok koncentrációjának előrejelzéséhez és csökkentéséhez. A kutatók megerősítették például, hogy a kaliforniai partvidéki feláramlás magasabb higanyszintekkel jár, beleértve a jelentős mennyiségű dimetil-higanyt. Konkrétan azt találták, hogy a frissen feláramlott vizekben 59%-kal több összes higany (beleértve minden formát) és 69%-kal több dimetil-higany volt, mint a felszíni vizekben. Azt is megfigyelték, hogy idővel a dimetil-higany koncentrációja csökkent, míg a monometil-higany szintje viszonylag stabil maradt.

Feltételezésük szerint a dimetil-higany fenntartja a monometil-higany koncentrációját, mivel a dimetil-higany napfény hatására lebomolhat monometil-higannyá. Arra jöttek rá, hogy a dimetil-higany lebomlása hozzájárul a felszíni vizekben található monometil-higany 61%-ához.

Tehát a halakban található higany nem kizárólag a baktériumok által átalakított szervetlen higanyból származik.

Ennek a folyamatnak a jobb megértése segíthet előrejelezni, hogyan reagálhatnak a tengeri élőlények higanyszintjei a nehézfém kibocsátás csökkenésére vagy a klímaváltozásra, amely fokozhatja a feláramlást és még több higanyt juttathat a felszíni vizekbe.

A tanulmány rávilágít a tengeri higany dinamikájának összetettségére és a további kutatások sürgető szükségességére, hogy jobban megértsük és mérsékeljük a higanyszennyezés hatásait a tengeri ökoszisztémákra és az emberi egészségre. A tanulmány rávilágít a tengeri higany dinamikájának összetettségére és a további kutatások sürgető szükségességére.

 

Jelentkezz be a hozzászólás írásához

Ajaj, nem vagy bejelentkezve! Te tudtad, hogy a fenti cikk elolvasásáért pontot kaptál volna a PlanetZ oldalán? Regisztrálj 1 perc alatt az alábbi linken, gyűjts pontot a cikkek elolvasásáért, kommentelésért és megosztásért. Legyél aktív tag és váltsd be a pontjaid értékes ajándékokra!

HTML5 Banner
Visit Planetz